535banner
gantiragas f 24 62021
aggelies banner2
euromedica ygeia
naziri nov22b
Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2022 17:40

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 9 ΝΟΕΜΒΡΗ

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Γρεβενών

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 9 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ στις 11πμ

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργάτες στις κατασκευές

Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας! Να οργανώσουμε την πάλη μας για αυξήσεις στους μισθούς, για είδη πρώτης ανάγκης και ρεύμα- καύσιμα φτηνά για τον λαό.

Μας προετοιμάζουν για το «δύσκολο χειμώνα» γιατί θέλουν να κάτσουμε στα αυγά μας. Αυτό διαμηνύουν σε όλους τους τόνους Κυβέρνηση και εργοδότες. Η πρωτοφανής ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των οικογενειών μας, οι τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα, η κρίση, η νέα κλιμάκωση του πολέμου, η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας είναι αφόρητο βάρος στις πλάτες μας! Βάρος που δε μπορούμε πλέον να αντέξουμε!

Συνάδελφοι

Κουραστήκαμε να ακούμε από τους νυν και πρώην κυβερνητικούς ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Δεν μας λένε όμως για ποιόν! Πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους που η κερδοφορία τους σπάει τα κοντέρ καταγράφοντας ρεκόρ κερδών πάνω από 450%!!!! Α’ εξαμήνου ;

Δεν τους πήρε ο πόνος για τη ζωή μας. Προβάλλουν αυτά που έρχονται για να μας φοβίσουν. Για να μην αντιδράσουμε. Για να συνεχίσουμε να δίνουμε έναν “σκασμό” χρήματα κάθε μήνα σε φόρους προκειμένου η κυβέρνηση να τα προσφέρει απλόχερα στους ομίλους της ενέργειας για να εισπράττονται οι λογαριασμοί. Αντί να φτιαχτούν νοσοκομεία και σχολεία, φοιτητικές εστίες για τους φοιτητές, αντί να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα που όταν ψιχαλίζει χρειαζόμαστε βάρκα, παραδίδονται τα χρήματα του λαού στα παράσιτα που κατέχουν τους ομίλους της ενέργειας.

Φτάνουν στο σημείο να ζητάνε χωρίς ντροπή από το λαό προκειμένου να μην ξεπαγιάσει από το κρύο, να βγάλει το χειμώνα με κουβέρτες. Να γίνει «υπεύθυνος» και να συμβάλλει στην προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης, λες και πιο πριν οι εργαζόμενοι κατανάλωναν αλόγιστα γιατί τους περίσσευαν χρήματα.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια δεν είναι ουρανοκατέβατες. Δεν μας βρήκε κανένα κακό ξαφνικά, ούτε ευθύνεται η υποτιθέμενη ανεπάρκεια της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι ευθύνες για τα προβλήματα που ζούμε έχουν ονοματεπώνυμο και λέγεται στρατηγική για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου. Αυτή υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις που «απελευθέρωσαν» την αγορά ηλεκτρισμού μέσω και των ιδιωτικοποιήσεων που προηγήθηκαν. Που στήριξαν την απολιγνιτοποίηση και στέρησαν από το ενεργειακό μίγμα της χώρας, μια εγχώρια και φθηνή πρώτη ύλη. Που συνέβαλλαν στη δημιουργία του χρηματιστήριου ενέργειας, στην αντικατάσταση «συμβατικών» μορφών ενέργειας με ανανεώσιμες που τις χρυσοπληρώνουμε. Μέχρι και τον πόλεμό τους στην Ουκρανία πληρώνουμε μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Είναι τραγικό σήμερα να ξεπαγιάζουμε στα Γρεβενά, σε ένα Νομό που έχει δάση και θα μπορούσε να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ξύλου. Σήμερα όμως κάτοικοι και εργαζόμενοι στα χωριά τα χωρικά ξύλα που τους δίνουν δεν αρκούν ούτε για 2 μήνες, ενώ ο χειμώνας διαρκεί τουλάχιστον 8 μήνες, με τα ξύλα στις μάντρες ήδη έχουν πάρει μια αύξηση περισσότερη από 20%.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το στεγαστικό, είναι παράδοση ζεστού χρήματος στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες και στις τράπεζες, που φυσικά τρίβουν τα χέρια τους. Άλλωστε εμείς εδώ στα Γρεβενά χορτάσαμε από υποσχέσεις τόσα χρόνια ειδικά με τις εργατικές κατοικίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Συνάδελφοι

Έχουμε τεράστια πείρα σαν κλάδος, οργανώσαμε τον αγώνα, δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας πότε θα υπάρξει αλλαγή της κυβέρνησης για να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου μας, σπάσαμε στην πράξη τη λογική της Κυβέρνησης και της εργοδοσίας υπογράφοντας κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που φτάνει μέχρι και 60 ευρώ το μεροκάματο.

Η κατάσταση στα μεγάλα έργα όμως συνεχίζει να είναι άσχημη με την εντατικοποίηση της εργασίας να βαράει κόκκινο, τα 10ωρα και τα 12ωρα έχουν γίνει νόμος. Δεν πρέπει άλλο να ανεχτούμε αυτήν την κατάσταση.

Δίνουμε την μάχη τώρα για την εφαρμογή της ΣΣΕ μέσα στους χώρους δουλειάς, κόντρα σε εργοδότες και σε πολλούς μηχανισμούς και υπηρεσίες του κράτους που είναι νύχι κρέας μεταξύ τους. Σήμερα μπορούμε να συντονίσουμε την δράση μας μαζί με άλλα συνδικάτα και θα το κάνουμε, για ένα μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς σε όλους τους κλάδους.

Δε δίνουμε άλλο χρόνο στη Κυβέρνηση να τσαλαπατήσει κι άλλα δικαιώματά μας. Δε περιμένουμε κανένα σωτήρα, κανένα Μεσσία που “με ένα άρθρο κι ένα νόμο” θα μας πάει στη Γη της Επαγγελίας. Δεν περιμένουμε τίποτα από τις εργοδοτικές ενώσεις, τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μας μπλέξουν ακόμη περισσότερο στα δίχτυα των ανταγωνισμών τους, στέλνοντάς μας το λογαριασμό για να τον πληρώσουμε.

Στις 9 Νοέμβρη νεκρώνουν τα πάντα, γιατί αρνούμαστε να προσαρμοστούμε στην παλιό ζωή που μας έχουν φτιάξει , ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ, στην συμβατική οικοδομή, στις ανακαινίσεις , στα έργα οδοποιίας, στον Ε-65, τους εργαζόμενους δασεργάτες και στην επεξεργασία ξύλου και αλλού.

Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας, με τους αγώνες θα πετύχουμε το δίκιο μας…

Παλεύουμε για :

  • Εφαρμογή της ΣΣΕ που υπογράψαμε τώρα, κόντρα σε όλους τους μηχανισμούς εργοδοσίας που την υπονομεύουν.
  • Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Για μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. Για διαγραφή των χρεών – Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα. Χωρικά ξύλα για όλους τους κατοίκους σε ποσότητες που να αναλογούν στις ανάγκες για θέρμανση όλο τον χειμώνα.
  • Μέτρα προστασίας από την πανδημία. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους.
  • Δεν ανεχόμαστε άλλο τα πολεμικά σφαγεία που δυναμώνουν στη περιοχή μας, στην Ουκρανία και αλλού. Δε συντασσόμαστε με κανένα ληστή – ιμπεριαλιστή.
  • Δεν ανεχόμαστε να καταργούνται οι συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες του λαού. Καμία ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Όχι στις αντεργατικές ανατροπές που καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Μείωση του σταθερού χρόνου εργασίας. 7ωρο- 5ήμερο- 35ωρο χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Αγώνας ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά.